Η Κ Φραγκάκη στις Συνδέσεις της ΕΡΤ1 για τα δώρα Χριστουγέννων και για τις συντάξεις που θα δοθούν νωρίτερα και με αύξηση

Η Κ Φραγκάκη στις Συνδέσεις της ΕΡΤ1 για τα δώρα Χριστουγέννων και για τις συντάξεις που θα δοθούν νωρίτερα και με αύξηση

Συνεπιμέλεια τέκνων: Έρχονται ριζικές αλλαγές – Μπαίνει «φρένο» στην «εργαλειοποίηση» των παιδιών

 Newsbomb ΕΛΛΑΔΑ© Newsbomb ΕΛΛΑΔΑ

Νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη φυσική παρουσία και των δύο διαζευγμένων γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών τους έρχεται μετά από 37 χρόνια από το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο για την «Συνεπιμέλεια», θα προστεθεί διάταξη που θα προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά την αύξηση του χρόνου, κατά 1/3 ανά μήνα ( δηλαδή 10 ημέρες) που θα περνάει ο πατέρας με το παιδί του. Χρόνος που αυξάνεται ουσιαστικά κατά 2 ημέρες, ανά μήνα, σε σχέση με ότι προβλεπόταν μέχρι σήμερα!

Διαβάστε επίσης: Συνεπιμέλεια – Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αύξηση του χρόνου που θα περνούν οι πατέρες με τα παιδιά

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διογκώνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από ένα διαζύγιο, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης των γονέων τους. Δυστυχώς λίγα ζευγάρια αφήνουν στην άκρη τους εγωισμούς και τις έριδες και θέτουν ως προτεραιότητα τους το συμφέρον των παιδιών.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τη γνωστή δικηγόρο Κατερίνα ΦραγκάκηΣυνεπιμέλεια τέκνων: Έρχονται ριζικές αλλαγές - Μπαίνει «φρένο» στην «εργαλειοποίηση» των παιδιών - 1© Παρέχεται από: Newsbomb.gr Συνεπιμέλεια τέκνων: Έρχονται ριζικές αλλαγές – Μπαίνει «φρένο» στην «εργαλειοποίηση» των παιδιών – 1

«Είναι πάρα πολλές, δυστυχώς, οι περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Υπάρχουν γονείς που θεωρούν ότι τα παιδιά είναι κτήμα τους και τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να ασκούν ψυχολογική πίεση στον έτερο γονέα. Στα γραφεία μας αυτά τα περιστατικά τα βλέπουμε συχνά, για αυτό τον λόγο χρειάζονται κάποιες τροποποιήσεις για το συμφέρον των τέκνων» υπογράμμισε.

«Η τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου έρχεται ως αποτέλεσμα της άρνησης των γονέων να αφήσουν τους εγωισμούς» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Στα δικαστήρια της χώρας και τους εισαγγελείς ανηλίκων, αλλά και στα αστυνομικά τμήματα φτάνουν σειρά καταγγελιών για περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που στερήθηκαν τα παιδιά τους, στην περίοδο της καραντίνας, καθώς ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια παρεμποδίζει το δικαίωμα της επικοινωνίας, με διάφορα προσχήματα.

Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις που σταματά ο γονέας να καταβάλλει τη διατροφή στα τέκνα του, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, αν και στην πραγματικότητα συμβαίνει για λόγους εκδικητικότητας.

«Με γνώμονα αυτά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζονται καθημερινά στα Ελληνικά

δικαστήρια έρχεται η μεταρρύθμιση μετά από 37 χρόνια στο οικογενειακό δίκαιο, με την οποία θα υπάρξει πρόβλεψη για συνεπιμέλεια και για αφαίρεση της γονικής μέριμνας για συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι όμως είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένοι στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε η γνωστή δικηγόρος.

Έτσι «θα μπορεί να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα, όταν ο ένας γονιός δεν

συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, είτε μη καταβάλλοντας διατροφή ή απαγορεύοντας στον άλλο γονέα να βλέπει το παιδί του» διευκρίνισε η κυρία Φραγκάκη.

Η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα και την

οικογένειά του και η με κάθε τρόπο πρόκληση αποξένωσης του τέκνου θα συνεπάγεται

την άρση της γονικής μέριμνας. Επίσης και η αδιαφορία του γονέα να ασκεί την επικοινωνία που έχει οριστεί από το δικαστήριο θα οδηγεί πάλι σε αφαίρεση του δικαιώματος του αυτού.

«Σε περίπτωση λοιπόν διάστασης των γονέων, με το νέο νομικό πλαίσιο δεν θα υφίσταται η μονοδιάστατη άσκηση της γονικής μέριμνας – επιμέλειας, αλλά η από κοινού πλέον άσκηση και από τους δύο γονείς, με βάση πάντα το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού» επισημαίνει η δικηγόρος.

Ειδικότερα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο γονέας, με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο, διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την επικοινωνία του τέκνου με τον έτερο γονέα, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο βασικός σκοπός του δικαιώματος επικοινωνίας είναι η διατήρηση του ψυχικού δεσμού μεταξύ γονέα και τέκνου, η αποτροπή της μεταξύ τους αποξένωσης η απάμβλυνση των συνεπειών της ανώμαλης εξέλιξης της έγγαμης συμβίωσης, η ικανοποίηση των αισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, στοργής και ενδιαφέροντος μεταξύ τους και η δυνατότητα του γονέα άμεσης γνώσης της ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας του τέκνου, της πνευματικής ανάπτυξης και γενικά της παρακολούθησης της όλης πορείας του τέκνου.

Και οι δυο γονείς οφείλουν να προάγουν το φυσικό αίσθημα αγάπης, μεταξύ τέκνου και του γονέως ασκούντος την επικοινωνία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγουν οιανδήποτε πράξη, που να οδηγεί στην αμοιβαία αποξένωση του τέκνου και του έτερου γονέα, καθώς η συμπεριφορά αυτή ασκεί βλαπτική επίδραση στο συμφέρον του και ειδικότερα στην διατήρηση της ψυχικής ισορροπίας του.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους δύο γονείς ότι δεν θα πρέπει να

διαταράσσεται το αίσθημα ασφάλειας και η ομαλή ανάπτυξη του ψυχικού κόσμου του τέκνου και θα πρέπει να δίδονται τα εχέγγυα της ομαλής ψυχοσωματικής του αναπτύξεως του, φροντίζοντας ώστε το παιδί να έχει ηρεμία και να μην στερείται

κανέναν από τους δύο γονείς.

Αναφορικά με την υποχρέωση που έχει ο γονέας για τη διατροφή του τέκνου η κυρία Φραγκάκη υπογράμμισε «η στέρηση του τέκνου από το δικαίωμα του στη διατροφή θέτει σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική του υγεία, αλλά και το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, καθώς θα αποστερηθεί παροχές που θα είχε, αν οι γονείς του δεν είχαν χωρίσει» σχολίασε και πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει ένα διαζύγιο να δημιουργεί «στερημένα» παιδιά, αλλά θα πρέπει να αποτελεί μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα διασφαλίζει όσο το δυνατό περισσότερο ασφάλεια και ισορροπία για το παιδί» είπε. «Και οι δύο γονείς οφείλουν να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, ανεξαρτήτως αν χώρισαν και αυτό πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό τους. Αν δεν είναι αυτονόητη προτεραιότητα τους, τότε η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να προστατεύει το υπέρτατο αυτό δικαίωμα του τέκνου» κατέληξε.

Καταχρηστική είναι η άρνηση των Τραπεζών να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια όσων εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”

Η Κατερίνα Φραγκάκη αναλύει στο dikastiko.gr τους λόγους που είναι καταχρηστική η άρνηση των Τραπεζών να εντάξουν τους κόκκινους δανειολήπτες στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Με την υποβολή 160.467 αιτήσεων, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο δίνει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης σε «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19.

NEWSROOM icon
Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη : Καταχρηστική είναι η άρνηση των Τραπεζών να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια όσων εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”

DIKASTIKO.GR / ΑΡΘΡΑ / ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Θ. ΦΡΑΓΚΑΚΗ : ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΣΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ”

Με την υποβολή 160.467 αιτήσεων, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο δίνει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης σε «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Όσοι συνεπείς δανειολήπτες είχαν τις προϋποθέσεις και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα λάβουν κρατική επιδότηση που ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Μάλιστα οι Τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει τους ακατάσχετους λογαριασμούς για αυτούς τους δανειολήπτες και εντός των επόμενων ημερών θα δουν τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή

Εάν, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Προϋπόθεση όμως, για να λάβει την ως άνω επιδότηση ο δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο, είναι προηγουμένως να ρυθμίσει το δάνειο του και σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

Ένα όμως τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει όσον αφορά στην επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν προτάσεις και διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης και το περιεχόμενό της. Με λίγα λόγια οι Τράπεζες και τα funds δεν δεσμεύονται να καταθέσουν σχετική πρόταση ρύθμισης, αλλά η απόφαση τους θα καθοριστεί από τα συμφέροντα τους, χωρίς να υφίσταται δεσμευτικό πλαίσιο.

  Γίνεται σαφές ότι αυτό μας επαναφέρει στη πάγια πρακτική κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να αρνούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ρύθμιση και το ακίνητο του δανειολήπτη να καταλήγει στον πλειστηριασμό.

Για αυτό λοιπόν το ακανθώδες ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει πίεση από την Κυβέρνηση, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος προς του χρηματοδοτικούς φορείς, ώστε όλοι όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να καταφέρουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία, ρυθμίζοντας το δάνειο τους και λαμβάνοντας την κρατική επιδότηση.

Η άρνηση των Τραπεζών και των Funds να ρυθμίσουν είναι ξεκάθαρα μια καταχρηστική συμπεριφορά και για αυτό θα πρέπει εγκαίρως να αποτραπεί.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η επιδότηση να παρασχεθεί πλέον των εννέα μηνών, καθώς στόχος του προγράμματος είναι να μην υπάρξουν άλλα κόκκινα δάνεια από την κρίση του COVID 19 και η κρίση αυτή που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάρτιο είναι ξεκάθαρο ότι θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες.

1 2 3 14