Καταχρηστική είναι η άρνηση των Τραπεζών να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια όσων εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”

Η Κατερίνα Φραγκάκη αναλύει στο dikastiko.gr τους λόγους που είναι καταχρηστική η άρνηση των Τραπεζών να εντάξουν τους κόκκινους δανειολήπτες στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Με την υποβολή 160.467 αιτήσεων, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για το πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο δίνει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης σε «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19.

NEWSROOM icon
Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη : Καταχρηστική είναι η άρνηση των Τραπεζών να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια όσων εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”

DIKASTIKO.GR / ΑΡΘΡΑ / ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Θ. ΦΡΑΓΚΑΚΗ : ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΣΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ”

Με την υποβολή 160.467 αιτήσεων, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο δίνει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης σε «πράσινους» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας του COVID-19.

Όσοι συνεπείς δανειολήπτες είχαν τις προϋποθέσεις και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα λάβουν κρατική επιδότηση που ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Μάλιστα οι Τράπεζες έχουν ήδη ανοίξει τους ακατάσχετους λογαριασμούς για αυτούς τους δανειολήπτες και εντός των επόμενων ημερών θα δουν τα ποσά αυτά στους λογαριασμούς τους.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή

Εάν, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Προϋπόθεση όμως, για να λάβει την ως άνω επιδότηση ο δανειολήπτης με κόκκινο δάνειο, είναι προηγουμένως να ρυθμίσει το δάνειο του και σε κάθε περίπτωση, οι ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

Ένα όμως τόσο επιτυχημένο πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει όσον αφορά στην επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν προτάσεις και διατηρούν τη διακριτική ευχέρεια ως προς την υποβολή πρότασης και το περιεχόμενό της. Με λίγα λόγια οι Τράπεζες και τα funds δεν δεσμεύονται να καταθέσουν σχετική πρόταση ρύθμισης, αλλά η απόφαση τους θα καθοριστεί από τα συμφέροντα τους, χωρίς να υφίσταται δεσμευτικό πλαίσιο.

  Γίνεται σαφές ότι αυτό μας επαναφέρει στη πάγια πρακτική κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να αρνούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα τη ρύθμιση και το ακίνητο του δανειολήπτη να καταλήγει στον πλειστηριασμό.

Για αυτό λοιπόν το ακανθώδες ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει πίεση από την Κυβέρνηση, αλλά και από την Τράπεζα της Ελλάδος προς του χρηματοδοτικούς φορείς, ώστε όλοι όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να καταφέρουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία, ρυθμίζοντας το δάνειο τους και λαμβάνοντας την κρατική επιδότηση.

Η άρνηση των Τραπεζών και των Funds να ρυθμίσουν είναι ξεκάθαρα μια καταχρηστική συμπεριφορά και για αυτό θα πρέπει εγκαίρως να αποτραπεί.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε η επιδότηση να παρασχεθεί πλέον των εννέα μηνών, καθώς στόχος του προγράμματος είναι να μην υπάρξουν άλλα κόκκινα δάνεια από την κρίση του COVID 19 και η κρίση αυτή που ξεκίνησε από τον προηγούμενο Μάρτιο είναι ξεκάθαρο ότι θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες.

Πως το δάνειο μου από κόκκινο μπορεί να γίνει πράσινο εν μέσω κρίσης κορωνοιού

Οι επιλογές ρύθμισης ενός κόκκινου δανείου που έχει σήμερα ο πολίτης:

• Πλαίσιο προστασίας κύριας κατοικίας (ν. 4605/2019) ηλεκτρονική πλατφόρμα
• Νόμο Κατσέλη χωρίς προστασία κατοικίας (ν. 3869/2019)
• Εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών – Διαμεσολάβηση

Τι μπορώ να πετύχω με την πλατφόρμα προστασίας κύριας κατοικίας(ν. 4605/2019);

  • Προστασία πρώτης κατοικίας
  • Διαγραφή οφειλής και αποπληρωμή εως το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου

Το Κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων;

Ναι, σε ποσοστό από 20% έως 50%. Η επιδότηση είναι ανάλογη με την εισοδηματική κατάσταση του νοικοκυριό. Για παράδειγμα νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 27.000,01 ευρώ έως 36.000,00 ευρώ, η κρατική επιδότηση ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τι μπορώ να πετύχω με  τον Νόμο Κατσέλη;

Αν η αίτηση κατατέθηκε έως 28/2/2019 πετυχαίνουμε προστασία της πρώτης κατοικίας και διαγραφή οφειλής

Αν η αίτηση κατατέθηκε μετά τις 28/2/2019 δεν γίνεται προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά εκποίηση και ρύθμιση οφειλών

Έχει δοθεί τρίμηνη αναστολή δόσεων για όσους έχουν προστασία α’ κατοικίας

Με την  απο 30/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  εξασφαλίζεται τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων για όσους εντάχθηκαν στον Νόμο Κατσέλη και στο πλαίσιο προστασίας α’ κατοικίας  μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ. Το μέτρο ισχύει και για όσους εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Τι μπορούμε να πετύχουμε με εξωδικαστική πρόταση- διαμεσολάβηση;

· Διαγραφή τόκων και διαγραφή έως 30% κεφαλαίου αν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση (λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου).

· Διαγραφή τόκων και κεφαλαίων έως και 80% όταν δεν υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση

· Επιμήκυνση της διάρκειας φτάνει έως 25 έτη, χωρίς να υπερβαίνει το χρονικό της διάστημα το 80ο έτος . Εκτός κι αν υπάρχει μικρότερος ηλικιακά εγγυητής.

 Σε κάποιες περιπτώσεις η Τράπεζα κάνει επιμήκυνση έως το 85ο έτος.

·50 ΕΥΡΩ το όριο ελάχιστης δόσης.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν έχει εφαρμογή στα κόκκινα δάνεια ;

  • Όχι, αφορά μόνο οφειλές που παρουσιάζουν καθυστέρηση 60 ημερών
  • Οφειλές που έχουν καταγγελθεί δεν υπάγονται
  • Ισχύει τόσο για οφειλές ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων
  • Δεν υπάγονται οφειλέτες που έχουν χαρακτηριστεί μη-συνεργάσιμοι

Τι πρόταση κάνει η Τράπεζα;

Η Τράπεζα αξιολογεί την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση βάσει όλων των στοιχείων που προσκομίστηκαν, αλλά και των δεδομένων που η Τράπεζα είτε διαθέτει είτε συλλέγει από βάσεις δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.

  • Εάν ο δανειολήπτης δεν συμφωνεί με τις προτάσεις της τράπεζας, μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Ενστάσεων της Τράπεζας
  • Η τελευταία έχει 3 μήνες για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την ένσταση και παρέχει την απαραίτητη δικαιολόγηση

Τι θα συμβεί για ένα “Μη Συνεργάσιμο Δανειολήπτη” – συνέπειες:

– καταγγελία χρηματοδοτικών σας συμβάσεων,

– δικαστικές ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων της Τραπέζης (π.χ. έκδοση διαταγής πληρωμής),

– κατάσχεση περιουσίας και πλειστηριασμός,

• ότι μέχρι την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής και οι τυχόν λοιποί συνενεχόμενοι θα ευθύνονται έναντι της Τραπέζης

πατήστε εδώ για να ακούσετε την συνέντευξη της Κατερίνας Φραγκάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα στον Real FM https://youtu.be/Q1-YGbnaZJE