Τα διαζύγια και το “κυνήγι” των επιδομάτων

Η οικονομική κρίση έφερε περισσότερα διαζύγια – Πολλά εξ΄αυτών εικονικά λόγω… επιδομάτων

Τα διαζύγια και το "κυνήγι" των επιδομάτων

Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει βαθύτατα τις σχέσεις των ζευγαριών, καθώς τα τελευταία χρόνια, τα διαζύγια καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση. Τα χρέη, η γκρίνια λόγω της οικονομικής αδυναμίας, η αποξένωση των ζευγαριών, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λόγω πολλών ωρών εργασίας αποτελούν τις βασικές αιτίες ερίδων στα ζευγάρια.

Τα οικονομικά προβλήματα αποτελούν την πιο διαδεδομένη αιτία για να χωρίσει ένα ζευγάρι, καθότι η κρίση που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εισβάλλει στην οικογένεια, καθιστώντας την πιο εύθραυστη, ανοικτή στη ρήξη και στον χωρισμό. Παλαιότερα η πιο συνηθισμένη αιτία διαζυγίου αποτελούσε μια εξωσυζυγική σχέση, ενώ παράλληλα αποτελούσε σοβαρό λόγο και η ανάμειξη συγγενικού προσώπου (γονέων, αδερφών, φίλων) στη σχέση του ζευγαριού. Σήμερα όμως η οικονομική πίεση και το στρες μετατρέπονται σε ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική και σωματική με αποτέλεσμα να κλονίζεται ισχυρά ο γάμος λόγω της οικονομικής αδυναμίας και η μόνη διέξοδος να είναι το διαζύγιο .

Από την άλλη παρατηρείται ότι τα τελευταία έτη η πλειονότητα των ζευγαριών επιλέγει το συναινετικό και όχι το κατ’ αντιδικία διαζύγιο, καθότι εκδίδεται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ πιο οικονομικό σε σχέση με μια μακροχρόνια αντιδικία. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι όταν ένα ζευγάρι χωρίζει και έχει παιδιά είναι πάντα το συναινετικό διαζύγιο η πιο ασφαλής διαδικασία για να μην κλονιστεί περαιτέρω η ψυχολογία των τέκνων, καθότι μια αντιδικία πάντα μεταδίδεται και στα παιδιά.

Η αύξηση των διαζυγίων εξηγείται και από το γεγονός ότι πλέον είναι κοινό μυστικό πως σε πολλές περιπτώσεις τα ζευγάρια χωρίζουν μόνο στα χαρτιά για να ξεφύγουν από την εφορία, τις τράπεζες ακόμη και για να εισπράξουν προνοιακά επιδόματα!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανθούν και τα διαζύγια για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν ζευγάρια που συνεχίζουν να ζουν μαζί κανονικά, αλλά προχώρησαν σε συναινετικό διαζύγιο, έτσι ώστε ο ένας από τους δύο, συνήθως η μητέρα, να δηλώνει μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα και να μπορεί να ωφεληθεί από κάποιο επίδομα της πρόνοιας, από κάποια απαλλαγή, από τις όποιες ενισχύσεις στις μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης πολλοί ζητούν να προχωρήσουν σε ένα εικονικό διαζύγιο για να αποφύγουν τις κατασχέσεις προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους εφόσον υπάρχουν περισσότερα του ενός ακινήτου και να εμφανίσουν χαμηλότερα εισοδήματα προκειμένου να ενταχθούν στον Ν. Κατσέλη.

Τα ζευγάρια οδηγούνται τις περισσότερες φορές σε ένα δικηγορικό γραφείο, χωρίς πρώτα να έχουν προσπαθήσει να σώσουν το γάμο τους μέσω ενός ειδικού συμβούλου γάμου, ο οποίος θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του ζευγαριού. Ως εκ τούτου ο δικηγόρος μετατρέπεται σε έναν σύμβουλο που προσπαθεί σε περιπτώσεις συναινετικού διαζυγίου να βοηθήσει το ζευγάρι να μη χωρίσει πριν πάρει την τελική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επανέλθει στην συνείδηση των πολιτών ότι η οικογένεια παραμένει η μόνη υπερασπιστική ασπίδα της οικονομικής κρίσης

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ